AIKs Historia

Isidor Behrens och hans bror Emanuel tog initiativet till att starta AIK den 15:e februari 1891. Det var på Biblioteksgatan 8, hemma hos Behrens som man bildade föreningen. Utöver bröderna var det också Henrik Staberg, W. Petterson, K. Björck, Robin Holm och F. Karlsson. Dessa var de som ursprungligen bildade Allmänna Idrottsklubben, klubben som man kommit överens om skulle utöva alla upptänkliga idrotter. Den första ordföranden av idrottsklubben var Isidor Behrens. Han satt dock bara ett år innan Richard Tengborg tog över i fyra år.

Men namnet Allmänna Idrottsklubben var inte bara för att man utövade allmän idrott såsom gymnastik och friidrott. Utan det var också en sportklubb som grundades med syftet att alla skulle kunna vara med, en allmän klubb, så att säga.

AIKs Framgångar

AIK har sett en hel del framgångar genom åren. Man har såklart fotbollen och ishockeyn. Där har man vunnit ett stort antal SM-guld och haft sina olika storhetstider i sporterna. Men AIK är ju mer än bara ishockey och fotboll.

AIK Lyckades bland annat i bandy. Man lyckades få SM-guld tre gånger under åren 1909, 1914 och 1931. Bandy är dock inte en lika stor sport som det var förut. Ishockey har bytt ut bandyn för många. Men trots det satsade man under år 2008 på att starta ungdomsverksamhet inom AIK Bandy. Det gick också bra eftersom man redan året innan satsningen fick sig ett pojklag från AIK Hockey Team 94. Dessa var så bra att de lyckades vinna P14 Sthlm Intersport Kosa Cup.

Man har också lyckats i sporter som Tennis och Handboll där man sett blandade resultat. Tennisen gick otroligt bra tills man la ned den 1978. Innan dess såg man en del SM-vinster. Inom den relativt nystartade handbollen ser man också positivt på framtiden där man satsat på alltfler ungdomslag inom sporten.

Men hur AIK kommer se ut är nästan omöjligt eftersom det beror på vilken sektion man fokuserar på. Många följer också bara en eller två sektioner av AIK vilket innebär att man oftast fokuserar på en specifik sektion. Men AIK har haft sina svackor och det är inte omöjligt att de inom den närmsta tiden kommer att komma tillbaka i de sporter där de haft det svårt den sista tiden.

Hur AIK blev GnagetAiks historia-aikbloggen-gnaget | Aikbloggen.se

AIK är kända för att ha smeknamnet Gnaget. Men visste du att det kommer från 1920-talet? AIK var då fortfarande en fattig liten klubb på cirka fyrtio medlemmar. Klubben startades också av ungdomar så finansiering fanns inte tillgängligt. Det ledde till att klubbens svarta tröjor tvättades en hel del innan man hade råd att köpa nya. Färgen blev såklart allt gråare, till slut var tröjorna råttfärgade.

Men det är bara en av anledningarna. Under säsongen 1928-1929 talades det om att AIK gnagde sig till sina poäng. Utöver det hade en organisation som startades av Karlbergs BK fantasten Axel Hamberg ett klubbmärke med en liten AIK-råtta. Det kan såklart byggt vidare på att AIK till slut förknippades med Gnaget som idag fungerar som ett officiellt smeknamn för klubben.