Sporter

När man pratar om AIK så kommer de flesta såklart att tänka på Sporter som fotboll och/eller ishockey. AIK är mest kända för dessa två sektioner där de har sett en hel del framgångar sedan de började. Men även om dessa två sektioner är de mest framgångsrika och största så har klubben mer att erbjuda.

Syftet med Allmänna Idrottsklubben var att man skulle kunna utöva alla möjliga sporter. Men intresset behövs såklart finnas vilket förklarar varför man avvecklat en del sektioner och utvecklat nya med tiden. Vissa har dock hållit sig kvar länge precis som ishockeyn och fotbollen gjort. Dessa sporter kommer med sina egna lag såklart och vissa är mindre medan andra är större.

Vad utövas inom AIK

Utöver de två mest kända sektionerna av klubben så erbjuder man en stor mängd andra sporter också. En annan sektion som sett en hel del framgång är AIK Bandy. AIK Bandy är kvar sedan 1905 och var en av de första sporterna i AIK som också hållit sig kvar.

sporter-fotboll | Aikbloggen.seMan har lyckats med en del under åren. Däremot vann man SM tre gånger i början av sin karriär. Det var åren 1909, 1914 och 1931 som man lyckades vinna. Man har däremot förlorat i final vid tre ytterligare tillfällen, 1913, 1915 och 1917. AIK Bandy lyckades också vinna Nordiska mästerskapet vid åren 1909, 1913 och 1914. Klubben har med andra ord sett en del framgång. Detsamma gäller damernas bandy där man vunnit hela femton gånger. Men man har haft svårt med spelarbrist på sistone.

En annan sektion är såklart AIK Innebandy. Innebandy är en tämligen modern sport och man bildade AIK Innebandy år 1996. Man har vunnit två stycken SM-guld och två SM-silver. Man vann också Europacupen.

Men faktum är att storleksmässigt kommer AIK Handboll på tredje plats efter fotbollen och ishockeyn. Det är en snabbt växande sport och ungdomssektionen har redan runt femton lag. Denna sektion startades egentligen 1943 men las ned 1980. Under den perioden vann man ett SM-guld. Det var först 2003 som man startade sektionen igen. Sedan des har man inte vunnit något SM-guld dock.

Utöver de ovannämnda så har AIK också Bowling, Golf, Boule, Basket och Boxning. Storleken av dessa sektioner varierar en hel del precis som deras prestationer. De flesta har haft både med- och motgångar precis som det brukar vara. Något som också påverkar storleken av sektionerna är såklart huruvida ungdomar lockas till sporten eller inte. Sporter med ungdomsorganisationer brukar locka spelare redan när de är unga som sedan fortsätter i vuxen ålder.

Det är svårt att säga hur sektionerna kommer se ut i framtiden. Man kommer definitivt inte göra sig av med någon av de större. Men det är inte helt omöjligt att en sport eller två läggs till ifall intresset finns där. Man kommer nog också satsa mera på de kvinnliga lagen som det idag är få av inom flera sporter. Detsamma gällande ungdomsorganisationer för dessa sporter så att alla unga som är intresserade ska kunna börja i sin sport utan hinder.