Vanliga skador inom hockey

Huvudskador

Huvudskador är bland de mest förekommande skadorna inom hockey, framför allt hjärnskakningar som ofta är en direkt konsekvens av smällarna spelarna får ta under matcher.  Det förekommer väldigt frekvent att hockeyspelare faller till marken, men framför utsätts spelarna för tuffa tacklingar in i kanterna och avbytarbåsen. Flera undersökningar visar att hjärnskakningar ökat markant inom hockeyn sedan 1980-talet.

Tandskador

Tandskador är också en av de mest förekommande skadorna inom hockey. Enligt flera undersökningar har en stor del av dagens professionella hockeyspelare fått minst en tand utslagen under karriären. Några av de vanligaste orsakerna till tandskador är att spelare träffas av en puck eller en hockeyklubba.  En hockeyspelare bär väldigt mycket skydd under matcherna, dock kan det hända att stora delar av ansiktet är oskyddat. En regel som genomfördes av Svenskaaikbloggen-hockey-skadorIshockeyförbundet, och som trädde i kraft säsongen 2003/2004, var att spelare (födda 1984 eller senare) som spelade utan heltäckande ansiktsskydd med galler var tvungna att använda tandskydd, godkända och framställda av tandläkare.

Ischias skador

Vad är ischias? Kort sammanfattat är ischiasnerven den längsta nerven i hela kroppen, en nerv som består av flera långa nervtrådar.  En irriterad, inflammerad eller klämd ischiasnerv kan orsaka en hel del men och smärta i benen, med bland annat symptom som krampkänningar i både knäna och bakre delarna av benen, samt problem med att stå på tår eller hälar på grund av försvagade muskler i fötter och underben. Ett annat symptom kan vara att man har en lite framåtböjd rygg när man går. I vissa fall kräver ischias skador operationer, men oftast brukar det inte behövas. Något man kan göra är ischiasövningar, det kan man dessutom göra hemma.

Ljumskskador

Ljumskskador är även de väldigt vanliga för hockeyspelare, då skridskoåkning anstränger och belastar ljumskarna maximalt.  Ljumskskador inom hockey är vanligast efter långvarig överbelastning av ljumskarna, det finns vissa akuta fall av ljumskskador men de förekommer inte lika frekvent.

 

Armbågsskador

Armbågsskador har minskat kraftigt  jämfört med  tidigare, eftersom de flesta spelare bär välsittande armbågsskydd med massor av stoppning och ett yttre skyddande skal. Förr i tiden var armbågen ofta skadade genom hårt kontakt. Men det är fortfarande en vanlig hockeyskada en av anledningarna är att  spelarna kan utveckla bursit i armbågen som orsakar smärta och inflammation. En annan vanlig armbågsskada är tennisarmbåge.