AIK Ishockey

Ishockey är starkt förknippat med klubben AIK. Framförallt under 1900-talet så hade hockeysektionen av AIK ett riktigt flyt och lyckades ta hem hela sju SM-guld. Man spelade totalt i SM-final tolv gånger och vann alltså mer än hälften. Hockeyn grundades dock senare än fotbollen i AIK, som är den andra stora sporten i sportklubben.

Bildandet av AIK Hockey

AIK Ishockeyförening bildades 1921, alltså trettio år efter att själva AIK grundats. Hockeyn i AIK hade dock inte en lätt start. Utan 1922/1923 la man ner sektionen i två år innan man återupptog den.ishockey-aik-Ishockey | Aikbloggen.seMen det skulle ta ett tag innan man nådde framgången man var ute efter. Det var först 1933/1934 som AIK tog sitt första SM-guld. Det var efter en seger över Hammarby IF som AIK fick sitt efterlängtade guld. Man vann med 1-0 i finalmatchen.

Efter detta skulle det fortsätta flyta för AIK. Efter SM-guldet 1934 så vann man också 1935. Man vann den Svenska serien som då hade ersatt Elitserien före SSK och SIF. Man vann också under åren 1936 och 1938. Man kan enkelt säga att trettiotalet var storhetstiden för AIK. Men det var inte den sista gången AIK skulle briljera inom ishockeyn.

Framgångar

De nästa två gulden som AIK vann var 1946 oh 1947. Man lyckades också ta sig till en finalplats i 1949. Men det skulle efter -47 ta ett bra tag, ända till 1982, innan man skulle vinna ett till guld. Säsongen 1977/1978 så tog man sig till sin första final sen 1949. Men det blev inget guld eftersom man hamnade mot Skellefteå AIK.

Sedan kom 1981/1982 då AIK fick sitt första guld på nästan fyrtio år. Det var i Scandinavium mot laget Björklöven som man vann med 3-2. Man fick sitt guld och efter detta så skulle nästa vinst inte vänta ytterligare fyrtio år. Det var året därpå som man hamnade mot Djurgården. Man lyckades göra tre mål på dem och slutresultatet blev 3-0 för AIK. Men det var också det sista guldet för AIK under 1900-talet. Det var också det sista guldet för AIK än så länge. Men många väntar på att laget ska komma upp sig igen och menar att det kommer att komma en ny storhetstid för AIK Ishockey.

Verksamhet

AIK:s Ishockeyförening gör mer än att bara spela matcher. Man jobbar aktivt med bland annat ungdomsverksamhet där man har olika organisationer och grupper precis som i fotbollssektionen. Man driver också en hockeyskola för de som vill satsa på att bli elitspelare inom ishockey. Där har man möjlighet att förbereda sig för en framtida karriär.

Idag är AIK tillbaka ur högsta serien ned till Allsvenskan efter att man kom nästsist i kvalserien år 2014. Exakt vad som väntar klubben beror dock på vem man frågar. En del tror inte på en uppgång medan andra tror att klubben kommer återta sin forna rankning som de tidigare haft.

Damlaget har dock haft en annan historia. AIK Ishockey Damer bildades först 1998 så de har haft mindre tid att skaffa sina meriter. Men man har ändå klarat av att ta hela fyra SM-guld och ta sig till SM-final tio gånger.