AIK Fotboll

AIK Fotboll är en av de två mest kända sektionerna inom klubben. Den bildades strax efter själva klubben 1896. Genom åren har man haft en hel del framgångar inom sektionen och det har gått riktigt bra under långa delar av klubbens karriär. Man innehar också rekordet för flest säsonger i Allsvenskan, där AIK har varit med sjuttioåtta gånger.

Bildandet av AIK Fotboll

Klubben AIK grundades 1891 men det tog bara fem år innan man la till fotbollssektionen till föreningen. Innan AIK fanns det bara tre andra seriösa aktörer inom svensk fotboll. De första åren gick inte så otroligt bra utan det var 1900 som man vann sitt första SM. Det var efter att ha vunnits sin match mot Örgryte IS. Man vann även 1901 då Örgryte IS lämnat walkover i matchen.

1911 började framgången igen för AIK Fotboll. Man placerade sig väl i Svenska serien och man lyckades vinna SM både 1911/1912, 1914/1915, 1916/1917 och också 1923/1924. Men AIK:s framgång inom fotbollen slutade inte där.

Framgångarna

Man vann sin första allsvenska seger år 1931/1932. Säsongen innan lyckades man ta sig till andra plats vilket redan det var en bedrift för klubben inom allsvenskan. Men eter en avgörande match mot Malmö FF som slutade oavgjort lyckades AIK Fotboll ta sig till första plats och vinna hela allsvenskan.Fotboll-friends-arena | Aikbloggen.se

Både år 1934 och 1935 så lyckades man igen ta sig till andra plats på allsvenskan. Men eftersom man redan vunnit förut ville man göra det igen. Men det var knappast det första SM-guldet man vann säsongen 1936/1937, utan det var det åttonde. Efter det här skulle det dock ta ett långt tag innan man igen skulle vinna SM.

Det var först 1992 som man vann igen. Efter hela femtiofem år lyckades AIK ta SM-guld i fotboll. Man ryckte upp sig och lyckades ta de nödvändiga poängen. Det skulle inte heller vänta ytterligare femtiofem år för nästa guld. 1998, bara sex år senare lyckades man bli svenska mästare återigen. Helsingborgs IF var en klar favorit i årets allsvenska och man såg dem som klara vinnare. Men AIK lyckades vinna med 1-0 och Helsingborg förlorade med 2-1. Vilket ledde till att AIK vann ytterligare ett SM-guld.

Det senaste, det elfte, SM-guldet vann man 2009. Det var inte bara SM som man vann utan det var också finalen i Svenska cupen som man också vann. Detta i en match emot Göteborg där AIK vann 2-0 och vann dubbelt.

Martin Mutumbas klassiska segerintervju (SM GULD intervju 2009 AIK) AIK GULD 2LAX9

Verksamhet

AIK Fotboll har också ett stort fokus på ungdomsfotboll. Man jobbar aktivt och har både ungdom och junior. Utöver det jobbar sektionen hårt på att återfå den position man haft tidigare inom fotbollen, något som ser ljust ut menar många. Klubben har dock inte förlorat supportrar utan har fortsatt stöd bland sina fans.

Exakt hur AIK Fotboll kommer att se ut närmsta åren är svårt att säga då det kan ske spelarbyten och liknande. Men AIK har en lång historik kring vinster och har de medel som behövs för att återta den högsta rankningen inom fotbollen.