AIK Bloggen

Allmänna Idrottsklubben, AIK, är en väldigt känd svensk idrottsförening som grundades i centrala Stockholm. Den grundades så långt bak som 1891 och har varit fortsatt aktiv sedan dess. Man valde namnet Allmänna Idrottsklubben eftersom man villa kunna vara verksam i en stor mängd med sporter, vilket man bland annat är kända för.

Idag är klubben aktiv inom sporterna bandy, basket, boule, bowling, boxning, fotboll, golf, handboll, innebandy och hockey. Man har varit verksam med ytterligare sporter vid tidigare tillfällen men har avvecklat en del. Dels på grund av att intresset inte fanns men också för att man omprioriterat en del under åren.

AIK:s Ursprung

Allmänna Idrottsklubben bildades den 15:e februari 1891 i Stockholm. Man valde då också namnet för att alla upptänkliga idrotter skulle kunna utövas. Först året lyckades man redan få fyrtiotre aktiva medlemmar och denna siffra skulle snabbt öka med åren. Man har idag över tjugotusen aktiva medlemmar i föreningen. aikbloggen-aik-logo | Aikbloggen.se

I början var man främst aktiv med allmän idrott, friidrott som det vanligtvis heter. Men även om detta var den första inriktningen så skulle den snart ändras. Huvudsektionen kom snabbt att bli fotboll efter att man tog upp det 1896. Man lyckades bra och AIK blev en av de ledande klubbarna i Sverige och har fortsatt vara det genom åren. Man har såklart haft både framgångar och motgångar inom fotbollen och som klubb rent allmänt.

1937 så flyttade man fotbollssektionen från Stockholm till Solna. Man flyttade samtidigt klubbens administration och ledning. På grund av det så räknas AIK fortfarande som ett Stockholmslag men de själva anger att deras hemort är Solna.

Verksamhet

Även om man än idag är aktiva inom en större mängd sporter så är ändå AIK Fotboll och AIK Ishockey de två ledande delarna av klubben. Det är här man har sett den största framgången och har lyckats skapa sig ett namn inom. Man har bland annat vunnit SM hela elva gånger inom fotbollen och sju gånger inom ishockey. Men det är såklart mer än fotboll och hockey inom AIK. Man har också lyckats bra i både bandy och innebandy som också är stora delar av föreningen.

Man har tidigare också haft sporter som cykling, curling, brottning, simning och liknande. Men man har idag avvecklat en hel del och fokuserat mer energi och tid på de större verksamheterna man har, då framförallt i fotboll och hockey.

Man har också satsat på både dam- och herrlag i sina sporter till den mån det går. Man har försökt öppna upp för intresse bland fler kvinnliga spelare och man har bland annat jobbat med supportrar för just damspelarna. Något som gått relativt bra jämfört med många andra klubbar. Deras förhoppning är också att arbetet ska fortsätta så att damlagen kan expandera inom sina sporter.

Ungdomsverksamhet

Precis som många andra idrottsföreningar så jobbat man aktivt med ungdomar och yngre människor som är intresserade av sport. De flesta sporterna man erbjuder har idag ungdomslag, i alla fall bland de sporter där intresset finns. Man arbetar aktivt för att kunna vara en inkluderande klubb för ungdomar och barn som brinner för sitt sportintresse.

För den som är hockeyintresserad så finns det också hockeygymnasiet. Hockeygymnasiet är till för den som är ute efter att spela på elitnivå i framtiden. Tillsammans med Solna Gymnasium erbjuder AIK Ishockey möjligheten för elever att få en specialinriktad utbildning. Målet är att göra ishockeyn till en naturlig del av ens studier. Utöver det så jobbar man både teoretiskt och praktiskt med eleverna för att de ska få en optimal utbildning av erfarna instruktörer.

Tidigare sektioner

Man var som sagt aktiv inom en stor mängd sporter tidigare. Faktum är att även om dessa blev nedlagda så var det inte helt utan framgång. När man till exempel hade AIK Badminton mellan åren 1945 och 1966 så lyckades man vinna SM-trofén hela tre gånger. Man vann också på herrarnas dubbel och damernas dubbel en hel del år, likadant med Mixdubbel.

Detsamma gällde dock inte AIK Bordtennis som var aktiv mellan år -33 och -77. Där blev man bara svenska mästare åren 1945, 1946 och 1959. Det gick med andra ord inte riktigt lika bra som med badminton men det hela bleknade i jämförelse med Fotbollen och Hockeyn som också drog fler publiksiffror.

En annan sektion som är värd att nämnas är såklart AIK Tennis. Man drev sektionen mellan åren 1932 och 1978. Mellan -50 och -62 så vann herrarna en hel del både inomhus och utomhus samt singel och dubbel under sin tid. Efter 62 så vann man inget mer dock.

Man har dock också haft sektioner som till exempel tyngdlyftning, skytte, simning, rodd och orientering. Många av dessa startades i närheten av grundandet och det är rimligt att intresset helt enkelt inte fanns. Ovanpå på det så var klubben väldigt liten vid slutet av 1800-talet då klubben grundades. Det blir då svårare att fylla en så stor bredd av sektioner. Det är då inte konstigt att man plockade bort vissa och fokuserade mer på de som redan var intressanta.

AIK

Det går helt klart att förstå varför AIK är så känt som det är. Det är trots allt Nordens största idrottsförening och med tanke på hur länge man funnits är det föga förvånande. Att man också har ett stort utbud av olika sporter som man är verksam i gynnar en. Det finns oftast något för alla olika sportintresserade människor.

Det innebär också att AIK är ett stort varumärke idag. Man har bland annat en egen webbradio som sänder dagligen. Man var också den första idrottsföreningen utanför USA som skaffade sig en egen hemsida. Alla dessa faktorer spelar helt klart in i varför AIK är så pass stort och känt. Hur detta kommer förändras i framtiden är dock svårt att spå. Men fortsätter man med sina framgångar och har sina supportrar så kommer framtiden vara ljusare än för andra klubbar.